Diş Eti Çekilmesi Neden Olur ?
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur ?
Diş eti çekilmesi yaygın olarak görülen, doğru tedavi ile önlenebilir bir durumdur. Bu makalemiz de diş eti çekilmesini nedenlerini inceleyeceğiz. Hadi gelin başlayalım !
Diş Eti Çekilmesi Nedir ?
Diş eti hastalıklarının içerisinde yer alan Diş eti çekilmesi dişlerin çevresindeki yumuşak dokuya zarar veren ve eğer tedavi edilmezse bireyin dişlerini destekleyen kemiğe zarar verebilen ciddi bir diş eti enfeksiyonudur. Diş eti çekilmesi dişlerin gevşemesine veya diş kaybına neden olabilir.
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur ?
- Periodontal hastalıklar: Bunlar diş eti dokusunu ve dişlerinizi yerinde tutan kemiği tahrip eden bakteriyel diş eti enfeksiyonlarıdır. Diş eti hastalığı, diş eti çekilmesinin ana nedenidir.
- Genetik etkiler: Aileden gelen genetik faktorler dis eti hastaligina yatkinligi artirabilir. Bazı insanlar diş eti hastalığına karşı daha duyarlı olabilir. Yapılan araştırmalar toplumun %30’unun yaptıkları diş bakımından bağımsız olarak diş eti hastalığına yatkın olabileceğini göstermektedir.
- Yanlış ve sert diş fırçalama: Dişlerinizi çok sert veya yanlış bir şekilde fırçalarsanız, dişleri koruyan yapının (diş minesi) asinmasina ve diş etlerinizin çekilmesine sebep olabilirsiniz.
- Yetersiz ağiz hijyeni: Yetersiz ve az sıklıkta fırçalama, antibakteriyel gargara ile çalkalamama, diş ipi kullanmama gibi etmenler özellikle dişlerin arasında bulunan plakların tartar denen diş taşlarına dönüşmesini kolaylaştırır. Tartarlar dişlerinize ve diş etlerinize yapışan oldukça sert yapılı maddelerdir ve sadece profesyonel diş temizliği ile çıkartılabilirler. Bu tartarlar diş eti çekilmesine yol açabilir.
- Hormonal değişiklikler yaşamak: Ergenlik ya da bir kadının yaşamı boyunca hormon seviyelerinde dalgalanmaya neden olan hamilelik, emzirme ve menopoz gibi olaylar diş etlerinin daha hassas olmasına neden olabilir. Bu durumlarda diş eti çekilmesi daha sık gözlenmektedir.
- Tütün ürünleri kullanmak: Sigara gibi tütün ürünleri kullanımı diş etlerindeki kanlanmayı azaltır ve diş eti hastalıklarının görülme sıklığını artırır.
- Dişleri gıcırdatmak ve sıkmak: Bazen kendiniz fark etmeseniz bile özellikle stres yaşadığınız dönemlerde dişlerinizi sıkabilirsiniz. Dişlerinizi sıkmak veya gıcırdatmak dişlerinize çok fazla kuvvet uygulayarak diş etlerinin çekilmesine neden olabilir.
- Çarpık dişler: Özellikle bu bölgelerde temizlenemeyen alanların bulunması nedeniyle diş eti problemleri meydana gelebilir.